- 50 gram brood
- 5 gram boter
- 20 gram hesp
- mandarijn
Als ontbijt had ik gewoon boterhammen met hesp en wat boter. Aangezien deze avond het kerstfeest thuis zou zijn, zou ik zuinig mogen zijn met de punten die ik heb.
Na het ontbijt ben ik met mama gaan winkelen voor kerstavond. Terwijl mama vanalles in de kar aan het laden was, heb ik fruit en groenten gekocht. Fruit om door de dag te snoepen, groenten voor 's avonds bij de gourmet.
Toen we uit de winkel kwamen heb ik mijn eigen schoteltje met gourmetvlees gemaakt, alles netjes afgewogen en apart gelegd. Op die manier zou ik straks mogen eten wat ik wil van vleesjes, zolang ik me aan mijn eigen schoteltje zou houden.
Om mijn diner alsnog wat ademruimte te geven voor moest ik plots zin hebben in iets extra, zoals bijvoorbeeld saus waar ik niet voor geteld heb, heb ik nog gefietst op mijn hometrainer. Dat waren toch enkele active propoints die ik verdiend heb.
Middageten: Omelet met groenten. 6 punten
- 2 eieren
- 20 gram hesp
- paprika
- tomaat
- ui
- champignon
- vetstof
Ik heb geen foto kunnen nemen, maar de omelet was bijna dezelfde als enkele dagen terug. Met dat verschil dat ik nu minder hesp had genomen, en geen brood. Deze omelet bestaat volledig uit producten met groene labels. Ze werken lang verzadigend en ze zijn gezond.
Vooral dat gedeelte van dat ze lang verzadigend werken had ik nodig. Het feest zou pas om half zeven beginnen, dus met een beetje geluk zouden we om half acht aan tafel gaan. Dit is voor mij laat, als je weet dat ik elke dag rond vijf uur, half zes eet 's avonds.
Maar de omelet was heel goed. Ik heb er tot 's avonds genoeg van gehad, ik heb niet de neiging gehad om te snoepen. En dat is vrij belangrijk als ik wil genieten van het kerstdiner.
Na het middageten ben ik nog naar de stad gegaan om wat te winkelen. En op die manier zou ik ook niet gewoon thuis zitten, me vervelen, zin hebben in eten. Ik heb alles al wandelend afgelegd en toch zeker anderhalf uur stevig doorgestapt. Kerstshoppen is naar het schijnt een goede manier om calorieën te verbranden, dus hiervoor heb ik ook enkele active propoints geteld.
Vieruurtje: Lychees. 0 punten
Het is heel lang geleden dat ik lychees heb gegeten, maar ik eet ze wel heel graag. In de Lidl lagen er nu toevallig, dus had ik ze ook maar meegenomen. Nog even wat fruit eten, om de laatste uurtjes richting het kerstfeest te overbruggen...
Avondeten: Kerstdiner. 30 punten
Voorgerecht: Toastjes en lepelhapjes met zalm en dilledressing & scampi met philadelphia en bieslook.
Ik heb één lepelhapje met zalm en dilledressing gegeten, en enkele toastjes. Ik had samen met mama de toastjes in de keuken bereid, en er zijn er enkele al opgegeten nog voor ze op de presentatieschotel kwamen. Oepsie! :D
Maar dan was er ook nog een potje met philadelphia (light), bieslook en scampi. Ook heerlijk. Zo was er eentje per persoon.
Hoofdgerecht: Gourmet. (op een teppanyaki :D)
Het hoofdgerecht was gourmet, iets wat ik geweldig vind, maar meestal heb ik erna ook enorme buik- en maagpijn. Ik overeet me er heel snel in. Omdat we maar één keer per jaar gourmet eten, en dat is op kerstavond. Soms ook wel op nieuwjaar. Maar toch, het is "speciaal en eenmalig" en meestal kan ik me niet inhouden om op een voldaan moment te stoppen.
Dit jaar zou het anders zijn. Zoals ik eerder al aanhaalde heb ik mijn aparte schoteltje met vlees gemaakt. Ik had alles afgewogen en uiteindelijk had ik wat biefstuk (40 gram), wat varkenshaasje (60 gram), een beetje kipfilet (80 gram), scampi (vier stuks) en coquilles (2 stuks). Op de foto ziet het er veel uit, maar het was een klein schoteltje, waardoor het minder vlees was dan het lijkt.
Eerst en vooral, de coquilles heb ik niet opgegeten. Ik vond het precies helemaal niet zo lekker als het in kookshows wordt voorgesteld. Nee, bah. Laat maar zijn!
Dit was het vlees dat ik zou grillen op de teppanyaki (een Japanse bakplaat waarvoor maar weinig vetstof nodig is = awesome!). Ik had 3 punten geteld voor vetstof, maar uiteindelijk is er maar 1x boter op de bakplaat gedaan, waardoor ik ook denk dat ik maar aan 1 punt vetstof heb gegeten. Which is good.
Maar dit was dus wat ik zou eten aan vlees. Laten we even vergelijken met wat er allemaal van vlees waar (en waar ik dus dapper NEE tegen heb gezegd).
Op de foto zie je kipfilet, biefstuk, varkenshaasje (wat ik had) en dan ook nog worstjes, andere worstjes, spekburgers, lamskroontje, zelfgemaakte souvlaki's, op het andere deel van de tafel lagen nog boontjes met spek er rond.
Maar naast vlees waren er dan ook de sausjes... Als ik ergens problemen mee heb, dan zijn het sausjes. Maar ik kan nu al zeggen dat ik me gehouden heb bij wat light cocktail, wat light mayo en een eetlepel tzatziki. Als je kijkt, zie je dat er 11 soorten sausjes staan op de foto. ELF. En de tzatziki stond aan de andere kant van de tafel. TWAALF SAUSJES. En ik heb me tot 3 kunnen beperken. En van die drie heb ik niet veel gegeten. Which is awesome.
Daarnaast, naast die duizend kilo's vlees die mijn mama te veel heeft gekocht, waren er ook nog groenten. Mmmmmmmm! Mijn redding! Er was een grote kom met salade, tomaat, komkommer, fetakaas light, paprika, kerstomaatjes en champignons.
Die groenten zijn voor mij een hele grote "steun" geweest. Ik mag er non-stop van eten en dat is wel heel goed. Anders had ik sowieso meer vlees gegeten.
En naast de groenten, was er dan nog aardappelgratin (afgebleven, check!), koude patatjes (afgebleven, check!), pasta met mayonaise en kerstomaatjes (afgebleven, check!) en mijn eigen kommetje pasta.
Ik had voor mezelf een kommetje pasta apart gemaakt, zonder dressing maar met veel paprika. Ik had 200 gram afgewogen, zoals ik eet op een normale avond. Zodat ik me eigenlijk ook wat zou gedragen zoals op een normale avond. Maar ik heb de pasta niet opgekregen, er was nog wat over. Maar het had wel enorm gesmaakt.
Op deze foto zie je in de rechterbovenhoek een kommetje. Dat was mijn kommetje met pasta. Ook zie je op deze foto kleine mozzarella's, mini's. Ik had geen punten geteld voor mozzerella op voorhand. Helaas, ik heb er wel van gegeten. Wanneer ik op de teppanyaki wat paprika bakte of champignons, heb ik wel eens een bolletje mozzerella ertussen gebakken, zodat die lekker zou smelten. Gelukkig was het light mozzerella, dat scheelt toch heel wat puntjes.
Ik heb een foto gemaakt van mijn eerste bord. Ik had mijn schoteltje met vlees in de keuken gezet, zodat ik op en af zou moeten lopen voor mijn vleesjes. Ik had besloten om er maar 3 per keer mee te nemen. Dan zou ik 1) veel op en af moeten lopen en 2) misschien op tijd kunnen zeggen "nu heb ik genoeg".
Wanneer ik bijnam, heb ik voornamelijk nog salade gegeten en ook pasta. Champignons heb ik in overvloed gebakken op de teppanyaki, en ook stukjes paprika heb ik erop gegooid. Ik heb echt veel groenten gegeten vanavond en ik ben er trots op dat ik dat zo heb kunnen volhouden. Op de foto zie je mayonaise, dat is de enige die ik heb gegeten over de hele avond. Jazeker!
Na enkele keren op en af gelopen te zijn voor nieuwe stukjes vlees en nieuwe groenten en nieuwe pasta, begon ik toch wel genoeg te krijgen. Tot groot jolijt van de hond. Ik heb de vleesjes (een stukje kipfilet, een stukje varkenshaas en een stukje biefstuk) gebakken en vervolgens aan de hond gegeven. Ik heb wel twee extra scampi's genomen, omdat ik de coquilles had laten liggen. Daarnaast heb ik ook nog drie stukjes stokbrood gegeten, hoewel ik hiervoor niet geteld had. Hiervoor heb ik toch weekextra afgetrokken. Maar ik denk dat ik met veel trots kan zeggen dat ik dit avondmaal gezond beëindigd heb, op tijd gestopt ben met eten, en niet overdreven heb met saus.
Dessert: IJstaart en chocomousse
Omdat er dan toch ergens een addertje onder het gras moet zitten, waarom niet bij het dessert. Ik had punten geteld voor een stukje ijstaart, die hebben we elk jaar en die is overheerlijk. Dus daar mocht ik vrij van genieten. Maar dat was buiten de potjes chocomousse gerekend. Damn. Ik heb een potje chocomousse gegeten, het was een trio van chocolade en wauwie. Het was zijn puntjes waard!
Wanneer ik nu, de dag erna terug kijk op het kerstfeest, denk ik 'what the hell, I did it!'. Ik dacht dat dit de grootste, moeilijkste uitdaging ooit ging zijn. Maar al bij al, en natuurlijk door er al weken mee bezig te zijn en uren te voorbereiden, is het heel goed meegevallen. Ik had echt gedacht dat ik me ziek zou eten, dat ik halverwege het kerstfeest zou opgeven en toch maar die spekburgers op de grill zou gooien. Maar ik heb het niet gedaan. Ik heb me flink aan mijn dingen gehouden, met hier en daar een schoonheidsfoutje, maar wauw. Ik geef mezelf een schouderklopje hiervoor. Echt waar. En deze morgen kon ik het natuurlijk niet laten om toch maar even op de weegschaal te gaan staan. Op honderd gram na weeg ik nog hetzelfde. En dat is fenomenaal. Michelle, wauw, chapeau!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten