vrijdag 23 november 2012

Old McDonald had a farm...

Bij deze wil ik ook gebruik maken voor een aanklacht tegen weet ik veel wie ik hiervoor moet aanklagen. Hoe kan het dat een gezonde, voedzame salade driemaal meer kost dan een fastfood kebab. Hoe kan dit? En erger nog, welke keuze is voor jou dan het meest voor de hand liggende als 'arme student'? 14 euro voor een salade, of 4 euro voor een kebab? Hiermee verwijs ik naar mijn eten van gisteren. De salade met zalm en garnalen kostte 14 euro. De kebab met kip maar 4 euro.

Toen ik zelf nog op kot zat, had ik zelfs een kebabzaak naast mijn kot waar een durum 3,5 euro kostte. Voor 3,5 euro kocht ik nog geen kipfilet, zodat ik gezond kon wokken. Nee, voor 3,5 euro was mijn keuze snel gemaakt. In de frituur op de andere hoek betaalde ik anderhalve euro voor een middelgroot pak frieten, en anderhalve euro voor een snack. Drie euro voor junkfood. En nu vraag ik iedereen om na te denken: Hoe kan dit?

Voor een samenleving die zoveel met obesitas te maken krijgt, hoe kan het dat zoiets mogelijk is? Wel, omdat het fucked up is en sorry voor mijn taalgebruik. 
Ik ben nog steeds aan het lezen in het boek van Supersize me en ook daar wordt het om de vijf pagina's aangehaald. Waarom een gezonde keuze maken, als het zoveel goedkoper is om ongezond te leven? Wie denkt er uiteindelijk echt na als hij junkfood eet? Nee, het is lekker door de verslavende middelen die erin geduwd zijn door de voedselindustrie. Inderdaad, verslavende middelen. Zodat wij beginnen kwijlen als een pavloviaanse hond die een belletje hoort als we aan kebab of McDonalds of pizza denken. Daarom. Hoe enorm fout is dit? 

Dus bij deze eveneens; mijn anti-McDonalds en alle hamburgerketens-experiment. Kan een cheeseburger verrotten? Nee. Een cheeseburger kan niet verrotten en niet beschimmelen. Doordat de vettige hamburger zodanig uitdroogt en zodanig volgestampt zit met chemicaliën, kan een cheeseburger niet beschimmelen. Het droogt uit, het verkleurt zelfs niet. Je hoort het goed, het rundsvlees van de hamburger verkleurt niet. Heeft iemand ooit al eens préparé een uur op tafel laten staan? Dat verkleurt enorm (en het krijgt ook pootjes).

Om aan te tonen hoe verschrikkelijk fout McDonalds is, heb ik speciaal voor de wetenschap een cheeseburger gekocht. Overigens: een cheeseburger is momenteel 1 euro en een hamburger zonder cheese is 1,85 euro. Wie gaat er voor een extra plakje vettige kunstmatige kaas? Bijna iedereen, want het is goedkoper. 

Alles voor de wetenschap, de cheeseburger is gekocht en heeft gisteren nog een beetje meegereisd op de trein. Ik heb er een foto van genomen:

Een mooie, in mijn rugzak geplette cheeseburger. Hij ruikt op dit moment niet meer naar cheeseburger, hij ligt in een bakje op mijn kamer. Open en bloot. Zelfs de kat die alles wat eetbaar is najaagt, geeft geen kick naar de hamburger. Mijn kat is goed opgevoed. 

Van tijd tot tijd ga ik een update geven van de cheeseburger, hoe ziet hij er uit, is hij al groen. Maar normaal gezien ga ik maandenlang hetzelfde kunnen posten. Er verandert juist niets.

1 opmerking:

  1. Jammer dat in je buurt zoveel fastfood had. Maar in de buurt waar ik woon kun je voor 6 a 7 euro een kilo kipfilet krijgen(!), wel bij de turkse slager. Maar uiteindelijk maakt dat niet uit ;) .

    Groetjes Shannen.
    Keep up the good work!

    BeantwoordenVerwijderen