dinsdag 20 november 2012

Dinsdag 20 november.

Ontbijt: Boterhammen met tonijnsla. 8 punten

- 40 gram zelfgemaakte tonijnsla
- 50 gram brood
- yoghurt
- mandarijn 

Door gisteren te werken met zalm in blik (wat niet zo goed meeviel), besloot ik ook te werken met tonijn uit blik. Dit had ik al eerder gedaan, dus ik wist dat tonijn uit blik een grotere meevaller zou zijn. Tonijnsla kan ook heel lekker zijn, zonder dat het merendeel mayonaise en bewaarmiddelen zijn. Ik maak mijn tonijnsla op smaak en niet volgens een recept. Ik laat de tonijn uit blik uitlekken, doe er vervolgens curry ketchup onder en een klein beetje light mayonaise. Wat peper, wat zout, goed mengen en klaar. Voor een totaal van 8 punten heb ik iets meer dan 160 gram tonijnsla gemaakt. Goed voor 2 punten per 40 gram. En het goede is, dat deze tonijnsla niet smeerbaar is. Je moet hem echt op het brood leggen, doordat hij zo vol tonijn zit. 


Tussendoortje: Wortelen. 0 punten

Een kommetje wortelen is meer hoeveelheid dan een kommetje chips maar zijn nul punten. Keuzes zijn soms snel gemaakt. 

Samen met gezonde wortelen heb ik me bezig gehouden met een boek. Wie de documentaire Supersize me heeft gezien, kent het. Morgan Spurlock besluit op een dag een maand lang te gaan leven op McDonalds, en toont alle schokkende gevolgen aan. Op de bladzijde waar ik nu zit, is hij nog niet aan zijn project begonnen, maar blikt hij wat terug op de geschiedenis van obesitas, overgewicht en fastfood. De feiten zijn weerzinwekkend. Ondanks de vele gevallen van obesitas en hartfalen, blijft McDo en co beweren dat hun producten geen kwaad kunnen. Centra en organisaties die instaan voor gezondheid (tegen kanker, voor het hart, voor diëten) worden gesponsord door de fastfoodketens, en er kan zelfs gezegd worden dat er een nauwe samenwerking is tussen de ziekmakers (McDo) en de genezers (farmaceutische bedrijven). Maar zo geweldig als onze wereld in elkaar zit, bestaan er nog altijd duizenden, miljoenen fastfoodketens, en zijn er even veel mensen op de wereld met overgewicht als dat er zijn die ondervoed zijn. Erg, niet?



Middageten: Croque Michelle. 10 punten

- 100 gram brood
- 2 smeltkaasjes light (9% vetgehalte)
- 20 gram Toscaans gebraad
- ketchup
- augurk

Eén croque monsieur, zoals je hem eet in een brasserie, telt 8 punten. Twee croque Michelles, tellen er 10. Het is natuurlijk niet echt een croque Michelle, maar het is ook geen croque monsieur. Om te beginnen heb ik gekozen voor de lightvariant van de vette schel kaas die normaal gezien gebruikt wordt. Dit plakje kaas is 1 punt, smelt ook fijn en heeft nog vrij veel smaak. 
De hesp heb ik vervangen door 20 gram Toscaans gebraad. Dat is gekruid en smaakt wel wat als hesp (of zijn mijn smaakpapillen zo verknoeid?). Daarnaast heb ik mijn croque monsieur niet in een pan gebakken, met een lepel boter erbij, maar in de broodrooster. Ik heb de sneetjes apart geroosterd, er vervolgens de kaas opgelegd en het Toscaanse gebraad, ketchup erop gedaan, nog een boterham erop en vervolgens op de warme broodrooster gelegd zodat de kaas nog wat extra kon smelten.

Dit samen met wat zoete augurken smaakt voor mij evengoed als een 'volwaardige' croque monsieur, maar bespaart me wel heel wat puntjes, gezien ik er 2 heb kunnen eten.



Tussendoortje: Doritos bits. 4 punten

Avondeten: Soep en aardappelen met zalm. 14 punten

- brocollisoep
- 100 gram zalm
- 1 koffielepel olie
- 200 gram aardappelen
- paprika
- prei
- ui
- wortel
- champignons
- room 5% vetgehalte

Een tas brocollisoep, net zoals die van gisteren, en hij zat nog steeds vol vitaminen dus dat is een GO! 

Als avondmaal heb ik een stuk zalm gebakken op de gril. De groenten had ik allemaal julienne gesneden en aangestoofd in de olie. Ik wilde eerst een soort van vissaus maken, maar de visbouillon bleek over datum te zijn (oepsie), dus heb ik er een currysaus van gemaakt. Gewoon de room mengen met currykruiden, peper en zout. De room had ik samen met de groenten laten inkoken, het resultaat mocht er zijn. 

Als laatste heb ik mij nog eens aan een aardappel gewaagd die niet in de vorm van chips was. Een aardappel in de schil, in de oven met een beetje zout, smaakt volgens mij beter dan een gekookte aardappel.

Dit allemaal samen, een avondmaal van 14 punten. Ik had echter -ik was zelfs verbaasd- genoeg iets verder dan halverwege mijn bord. Vandaar dat ik voor het avondmaal 10 punten tel.  


Groentjes in de pot, en hoe lekker het er al uit ziet door de kleuren alleen..




Nee tegen chips zeggen blijft een enorm pijnpunt...

1 opmerking:

  1. Vandaag eens iets gemaakt om mijn rauwe worteltjes in te dippen: een blik kikkererwten afgieten, en de inhoud mixen met water, een half teentje look, peper, zout en citroensap. Vetvrije hummus, het was echt lekker, maar je moet er wel een puntje of 2 voor tellen. Ik ga dat sowieso enorm veel eten tijdens de blok, ik ben namelijk echt iemand die tijdens de blok de hele dag door non stop eet, en dan zijn groenten een goede oplossing!

    Respect trouwens met het zo goed bijhouden van wat je allemaal eet. Als ik van alles wat ik vandaag heb gegeten een foto moest trekken zouden het 20 foto's zijn :D een chocotoff hier, een mandarijntje daar, 3 skittles ginder :D

    BeantwoordenVerwijderen