Ontbijt: Special K.
- 30 gram Special K
- 200 ml amandelmelk
Nogmaals vraag ik me af of ik geen sponsers zou vragen voor mijn dieet. Hoeveel reclame ik hier maak voor verschillende merken... :D
Deze ochtend had ik een kommetje met cornflakes, samen met amandelmelk. Die amandelmelk blijft trouwens een aanrader voor mensen die niet graag melk drinken. Ik krijg rillingen van koeienmelk, ik kan dat niet puur drinken. Amandelmelk is daarentegen ja, lekkerder? Er zit nog steeds calcium in, dus dat is ideaal om aan mijn twee à drie porties calcium per dag te komen.
Middageten: Wrap met gerookte zalm.
- 2 wraps
- 70 gram gerookte zalm
- 30 gram philadelphia met kruiden
- rauwkost met mais
Voor de rauwkost met mais heb ik ook punten geteld. Normaal gezien zijn groenten nul punten, maar mais telt daarentegen wel. Er zit zetmeel en koolhydraten in, dus heb ik er toch maar een puntje voor geteld.
Ik eet niet echt mais, het is nu toevallig dat het al onder de kant-en-klare rauwkost zat. Maar eigenlijk is zoete mais lekker.
Ik heb deze week vrij vaak een wrap gegeten. Dat komt omdat ik maandagavond was gaan uiteten en dat had me enorm gesmaakt, dus ik dacht 'ik kan het ook zelf maken!'. Maar in zo één pakje steken 8 wraps. Met andere woorden: Die moeten ook op! Ahja, ik kan het maar moeilijk weggooien, niet? ;)
Maar het is iets anders dan boterhammen 's middags.
Tussendoortje: Yoghurt.
Een potje magere yoghurt als tussendoortje, en voila! Mijn portie calcium voor vandaag is in orde!
Er wordt trouwens van alles gezegd over melkproducten. Of het al dan niet goed is. De ene wetenschapper is pro, de andere tegen. Het hangt er ook sterk vanaf wie je onderzoek sponsert natuurlijk. Als Danone de grote sponser is om je onderzoek te steunen, dan ga je niet beweren dat melk slecht is.
En het is zeker niet alleen met melkproducten zo dat veel geld kan bepalen of iets al dan niet gezond is. (En hier ga ik de sponsers verliezen die mijn blog zouden kunnen ondersteunen.)
Kellogg's bijvoorbeeld, heeft vroeger genoeg geld op tafel gelegd om er voor te zorgen dat zijn ontbijtgranen onder 'gezond' vallen. Van Special K val je zogenaamd af, als je je houdt aan een strikt dieet en veel beweegt. Je ziet de reclames vaak op tv, van de dames met een maatje 36 die zich opgeblazen voelen. Maar dan: Special K, en ja hoor ze straaaalen weer.
Maar laten we de feiten eens op tafel gooien. Is Special K, in vergelijking met Honeypops, zoveel gezonder?
Op de website van Kellogg's kan je gemakkelijk de producten met elkaar vergelijken. Op basis van calorieën komen beiden producten overeen. 114 per 30 gram cornflakes. Ik tel geen calorieën, dus daar ga ik me verder niet op baseren (hoewel, vind je dit al niet vreemd?)
Qua suiker verschilt het 1 gram van elkaar. Dat noem ik bijna verwaarloosbaar, maar als je het toch in acht neemt... Een mens heeft geen toegevoegde suikers nodig. We halen onze suikers uit groenten en fruit. Een banaan heeft bijvoorbeeld heel veel suiker in zich. Voor zover ik bepaalde internetbronnen mag vertrouwen, ongeveer 20 à 25 gram. Dat lijkt enorm veel en ongezond, maar dit zijn fructose. Natuurlijke suikers.
Suikerklontjes zijn onnatuurlijke suikers, en het zijn die suikers die je terug vindt in je cornflakes, koeken, bewerkt voedsel,...
Qua vetten moet ik zeggen dat daar een groot verschil ligt bij de twee soorten cornflakes, en ook dat Special K vezels heeft en Honeypops niet. Vezels zijn belangrijk!
Maar dan snap ik niet waarom er ook zout in Special K zit. Om een visueel beeld te geven van 1 gram zout, heb ik er een foto van gemaakt. Zodat je een idee hebt hoeveel het is, heb ik er ook een muntstuk naast gelegd.
Beeld je nu in: 1 derde van dit hoopje heb ik deze morgen al opgegeten in mijn Special K.
Zout krijg je ook op een natuurlijk manier binnen, namelijk via groenten, fruit, vlees,... En we eten hoe dan ook al te veel zout. Zout zorgt voor oedeem (het ophoud van vocht), verhoogde bloeddruk en je maakt het je nieren moeilijker dan nodig.
Ga ik daarom stoppen met de Special K? Nee. Dit is gewoon een korte "uiteenzetting" over de analyse van Special K, en hoe producten hun gezonde naam krijgen, ondanks hun ongezonde voedingswaarden.
Hier is overigens een interessante link die nog vrij recent is. Lees het eens rustig, en denk nog eens na over hoe goed bepaalde organisaties het met je voor hebben.
Avondeten: Wrap met tofu.
- 2 wraps (80 gram)
- 120 gram tofu
- 1 koffielepel olijfolie
- zoetzure saus
- rauwkost met mais
- koffielepel olijfolie
De tofu heb ik lichtjes gebakken met wat olijfolie. Ik heb er kippenkruiden op gedaan, om het goed veel smaak te geven. En de rest was eenvoudig. Zoals je een wrap schikt, met groentjes, saus en dan de tofu. Ik heb hem niet dichtgeplooid, alles zou er toch uitgevallen zijn.
Wraps kun je gerust invriezen hoor! Dat doe ik altijd :-)
BeantwoordenVerwijderenOh, bedankt voor de tip! :D Van pittabroodjes wist ik dat het kon, maar keihandig dat het ook met wraps kan!
Verwijderen