zondag 25 augustus 2013

Technisch defect.

Nu ik mijn foto's wilde uploaden, zag ik dat er iets mis was met de camerastand van mijn gsm. De foto's van de afgelopen dagen zijn allemaal mislukt, wat ik betreur. Want zonder die foto's vind ik mijn blog maar flauw. Ik zorg ervoor dat ik het vandaag nog in orde breng. Zodat ik verder kan doen met waar ik was gebleven. 

Wat de moeite wel is om mee te geven, zeker aan de personen die al eens iets luier zijn of niet willen koken: Een supersnel couscous-gerechtje!

Couscous kan je in 5 minuten gekookt hebben in een pannetje met water (en een bouillonblokje). Terwijl je couscous het water absorbeert, snij je een ui in blokjes en een paprika in stukjes. Ik had nu nog een zakje tomatensaus van Weight Watchers, wat in minder dan 1 minuut warm is in de microgolfoven. 

Je mengt de couscous met de saus, en de paprika doe je er met de ui onder. Je warmt het nog even in het pannetje, wat sambal eronder roeren. Geraspte kaas er op en voila! Supersnel!


dinsdag 20 augustus 2013

Dinsdag 20 augustus.

Ontbijt: Brood & plattekaas. 

- 30 gram brood
- 5 gram brood
- 15 gram hesp
- 100 gram plattekaas
- druiven

Soms heb ik van die ochtenden, dat ik niet kan kiezen wat ik wil als ontbijt. Brood, maar toch ook plattekaas. En dan neem je van beide wat minder, en dan lukt het alle twee. 


 








Tussendoortje: Worteltjes. 

- wortelen
- koffielepel cocktailsaus

Ik was spaghetti voor 's avonds aan het maken, maar met het raspen van de wortels kreeg ik er al heel veel zin in. Ik heb dan maar twee wortels (leg dat maar eens op de weegschaal, je zit al meteen aan een portie groenten!) geraspt en in reepjes gesneden. Ik heb er ook een beetje cocktailsaus bijgedaan, zodat ik het "snack-effect" had. Dan heb ik geen nood aan een koek ofzo, als ik voel dat ik al 'een zoete snack' gehad heb. 
 

Middageten: Forel met salade. 

- 80 gram gerookte forel
- 30 gram pestokaas
- 10 gram boter
- 3 beschuiten
- tomaat
- sla
- komkommer

Ik heb besloten om zo snel mogelijk over mijn angst voor vis met wormen heen te geraken (lees: de keer dat er een worm in mijn verse kabeljauw zat), dus ik besloot vis te eten. 

Na een kleine inspectie of hij écht wel in orde was, heb ik het er op gewaagd. En dat is niet omdat ik flauw doe, maar omdat ik écht gedegouteerd ben van die worm enkele dagen geleden. IEUW. 

Maar mijn forel was oké, en ik heb er ook echt van kunnen genieten. De gerookte smaak van voedsel vind ik echt goed. Gerookt vlees, vis, de gerookte kaas van in Amsterdam.  


Avondeten: Spaghetti bolognese. 

- 100 gram kalfsgehakt
- pasta
- gepelde tomaten
- olijfolie
- paprika
- rode ui
- bouillonblokje
- geraspte kaas

De uitdaging van vandaag was spaghettisaus voor mezelf maken, maar ook die van mijn gezin. Ik heb het gehakt in mijn saus afgewogen, omdat het rap al eens door telt (gehakt is vrij vet, of het nu varkens, runds, kalfs of gevogelte is). Maar ik heb twee porties saus gemaakt voor mezelf (dus 50 gram vlees per portie!)

Ik moest ook de saus voor mijn gezin maken, en dat was een saus met veel gehakt. En dat vind ik moeilijk, want zo een stevige bolognesesaus met veel gehakt, goh dat vind ik heel lekker. En als ik kook, dan pik ik al eens in de pan. Ik denk dat ik maar beter ook kan vermelden dat ik veel keer heb "moeten proeven of het wel oké was" in de saus voor mijn gezin. 


De saus die ik voor mezelf maakte, was veel minder vlees en met meer groenten. Maar dan mag ik meer saus eten (niemand eet graag droge pasta!), dus daar heb ik het zeker voor over. 

De saus die over was heb ik gemengd onder 150 gram pasta die over was, en dat is een portie voor morgen. Ideaal, dan moet ik morgen al niet tellen. Gewoon in de microgolfoven en hup! Klaar ^^

Maandag 19 augustus.


Ontbijt: Zachtgekookt eitje. 

- 1 ei
- 50 gram brood
- 10 gram becel

Vroeger was een zachtgekookt eitje luxe, en een totale verrassing op een weekendochtend. Het was een klein feest als papa voorstelde om eitjes te koken. Toen waren ook pistolets dingen die enkel op zondagochtend gegeten werden. 

Intussen ben ik ouder, en kies ik zelf wat ik 's ochtends eet (voor zoverre we het toch in huis hebben). Maar een zachtgekookt eitje blijft toch iets speciaal. Misschien is dat net omdat er het zondagochtend-gevoel aan zit. 

Pas bij mijn tweede ei was mijn poging gelukt. Het eerste ei was pure blubber. Als iemand de ultieme zachte ei tip heeft: Please gimme.

Gelukkig had ik bij mijn tweede poging meer gelukt. Nog steeds wat blubber, maar toch een zachte dooier zodat ik mijn soldaatjes erin kon doppen. 
 




Middageten: Toast américain.

Ik geloof dat ik enkele weken geleden ook toast americain gegeten heb bij Vangrootloon, een tearoom met kleine keuken. Maar hun toast americain is heerlijk. En ik vind het ook tof dat er een salade bij is. 

De sausjes die bij op het bord lagen, heb ik gelaten voor wat ze waren. En op zich, valt préparé qua punten ook goed mee. Het is nog steeds gemaakt van mager vlees. Maar wat er allemaal onder zit, sja. 

Het is alvast een betere keuze dan een croque monsieur (met de gesmolten kaas, plus hoogstwaarschijnlijk geen magere hesp dan, eventueel in een ingevette pan).

Ik had de indruk dat de toast van Vangrootloon echt toast is. Dus in een broodrooster ofzo, want het brood had geen vettige kant of bijsmaak. 


Avondeten: Wrap met pitavlees. 

- 100 gram rauw pitavlees (= ongeveer 80 gram als het gebakken is)
- 100 gram wrap
- sla
- tomaat
- komkommer
- rode ui
- cocktailsaus
- sambal

Om de zoveel tijd maken we thuis zelf pita of durum. Zoals vanavond dus. Het pitavlees van de Lidl is al vrij hard gekruid (heel de frigo rook naar look!), dus je moet er niet veel van gebruiken. Ik heb mijn wrap voor de rest rijkelijk gevuld met groenten, en sambal. 

Zondag 18 augustus.

Ontbijt: Bokes met kaas & tomaat. 

- 50 gram brood
- 20 gram kaas
- tomaat

Om eens iets anders als ontbijt te hebben, heb ik een tomaat in blokjes gesneden. Mijn boterhammen had ik geroosterd. Ik wilde ook kaas, maar kaas telt qua punten hard door. Dus ik had twintig  gram kaas afgewogen en ook in blokjes gesneden. 

Zowel kaas als tomaat heb ik op mijn warme, geroosterde boterham gelegd. Goed plan!
 


Middageten: Cannelloni. 

- 5 cannelloni
- 100 gram varkensreepjes
- 30 gram geraspte kaas
- tomatenpulp
- ui
- paprika
- courgette
- wortel

Ik ga het hier eenmaal beschrijven, want dit was zowel mijn middag- als avondeten. En het zou belachelijk zijn om tweemaal hetzelfde te schrijven. 

Ik had in mijn ovenschotel eerst een laag gezeefde tomaten gedaan, daarop groenten, en daarop de cannelloni. Die had ik opgevuld met de varkensreepjes. Die reepjes heb ik trouwens eerst in een pan (zonder vetstof) gebakken, anders zouden ze nog rauw zijn. Daarop heb ik nog een laagje saus gedaan. 

Dit alles heb ik 25 minuten in een oven van 200°C gestoken. De laatste vijf minuten heb ik er de geraspte kaas opgedaan. 

Deze middag heb ik 3 cannelloni gegeten, de rest was voor vanavond.



Tussendoortje: Soep. 

Ik weet niet waarom ik dit nog niet eerder heb gedaan (of waarom ik het niet vaker doe), maar ik had deze middag soep als tussendoortje gegeten, samen met wat beschuiten. Het was gewone tomaten-groentesoep. Ik at het eigenlijk een uur voor het avondeten, zodat ik 's avonds geen schrokbui zou hebben. Want het zit de laatste dagen wat te wiebelen in mijn goestingskes in alles. Het beste wat ik dan kan doen is zaken eten die niet te veel punten bevatten, maar die wel mijn maag goed vullen. And so I did.


Avondeten: De resterende cannelloni. 

Ik vond het al sjiek van mezelf dat ik de cannelloni heb kunnen laten staan tot het etenstijd was (want geloof me, ik kan dat lekker klaarmaken!). Maar het was echt de soep die me geholpen heeft het uit te houden tot het avondeten. Dus wie het moeilijk heeft: Soep! 

Wij hebben vrijwel altijd wel soep in de diepvriezer zitten. Dat zijn dan overige beetjes van vorige keren, maar ideaal om te ontdooien in moeilijke tijden. 

zondag 18 augustus 2013

Zaterdag 17 augustus.

Ontbijt: Bokes met filet de saxe. 

- 50 gram brood
- boter
- 20 gram filet de saxe


Middageten: Boterhammen met smeerkaas. 

- 50 gram brood
- smeerkaas
- 130 gram kerstomaatjes



Avondeten: Spek met eieren. 

- 50 gram spek
- 2 eieren
- 50 gram brood

Toen ik deze week nog ergens spek met ei at, had ik de helft van de spekreepjes gegeten (1 bakje is 100 gram). Vanavond heb ik de rest opgebakken met een eitje. 

Vrijdag 16 augustus.

Ontbijt: Boterhammen met smeerkaas. 

- 50 gram brood
- smeerkaas



Middageten: Pastasalade met kip.

Deze middag at ik een salade van de Carrefour. Op de bodem lagen pastastrikjes met een dressing op, de rest van het bakje zat vol met salade. Bovenop lag maïs en tomaat, en dan stukjes kip. 

 



Avondeten: Wrap met kip. 

- 1 grote wrap
- 100 gram kipfilet
- tomaat
- komkommer
- rucola
- 15 gram pitasaus

Dank aan de persoon die zei: Wraps kan je ook gewoon invriezen. 

Deze wrap kwam uit de vriezer en was dan ook heel snel klaar, eens de kip gebakken was. Als je dan nog tomaat en komkommer in stukken hakt, dan zit je zo aan tafel. En dat vind ik fijn, als ik van mijn werk terug kom. Dan heb ik gewoon geen zin om nog uitgebreid te kokkerellen. Hoe sneller ik weer neer kan ploffen, hoe beter. 

 

Donderdag 15 augustus.

Ontbijt: Cornflakes met fruit. 

- verse fruitsla
- 30 gram cornflakes
- 100 gram magere plattekaas

Vandaag is het zover: Pukkelpop! 

Omdat ik woon in de wijk naast Pukkelpop, heb ik de luxe om thuis te eten. Zo efkes tussen twee optredens door. Maar omdat ook de hele wijk volstaat met eetkramen met bicky's, pasta's, frikandellen en broodjes, had ik mijn voorzorgen genomen. 's Ochtends een puntenarm ontbijt, maar toch voldoende voedzaam. 





Middageten: Broodje smos. 

Oorspronkelijk had ik een broodje boulet gevraagd, maar de persoon die de broodjes maakte had (denk ik) champignons in haar oren zitten. Toen ik bij een vriendin zat en het broodje opende, vond ik er kaas en hesp tussen. Gelukkig doe ik daar niet moeilijk over (maar ik wilde mijn frustratie hier wel even melden), dus heb ik het broodje gewoon opgegeten. Ik denk dat de combinatie kaas en hesp uiteindelijk ook toch nog minder punten had dan een boulet. Dus ergens is dit nog een mooie tegenvaller. 


Avondeten: Spareribs met sla. 

Toen ik 's avonds thuiskwam, was ik zo goed als uitgehongerd. Ik heb mijn vlees niet afgewogen, gewoon genomen. Ik vind het niet zo leuk om nu de foto te zien, met die gigantische brok vlees. Dat is ook het mooie aan bloggen met vertraging. Ik word nog eens goed met mijn neus op de feiten gedrukt. In mijn hoofd 'viel het misschien toch allemaal mee, de afgelopen dagen'. Maar wanneer ik het dan op foto zie, dan denk ik 'Hai toch, dat was nog zoveel minder op de weegschaal geweest.


Woensdag 14 augustus.

Ontbijt: Spek met eieren. 

- 50 gram spek
- 2 eieren
- géén vetstof
- 30 gram brood
- enkele kerstomaatjes
- champignons

Ik schrijf er duidelijk bij 'géén vetstof', omdat ik het niet gebruikt heb. Ik heb de spekjes in een hete pan gedaan, en er wat water aan toegevoegd. Op die manier bleef er niets aan de pan plakken. 

Wanneer ik terug denk aan toen ik op kot zat, denk ik ook aan de grote hoeveelheden van die spekreepjes dat ik at. En nu ik weet hoeveel punten er in zitten, sja. Dan val je achterover natuurlijk. 

Ik steek enerzijds ook nog wel op mijn studentenbudget (200 gram spekjes = 1,5 euro - kipfilet = 4 euro). Mijn keuze werd op kot niet gemaakt met de gedachte aan gezonde voeding, wel aan 'wat is er het goedkoopste?'


Middageten: Croque monsieur. 
- 50 gram brood
- 30 gram hesp
- 20 gram jonge kaas
- kerstomaatjes
- ketchup

Ik had mijn boterhammen gewoon in de toaster gestoken (dat is geen afwas, en ook geen vetstof = winwin situatie!). 

Ik merk dat ik soms wat eentonig zit met mijn groenten, voornamelijk kerstomaatjes. Dat is zomers. Het past ook letterlijk met alles wat je kan klaarmaken. Ik kijk er al tegenop wanneer de winter gaat beginnen, want kerstomaatjes zijn dan verre van zo lekker als ze nu zijn. Dan is het eerder tijd voor prinsesboontjes en warme groenten.










Avondeten: Couscous poging 2. 

- 60 gram onbereide couscous
- champignons
- 100 gram biefstuk
- enkele lepels magere room (4% vetgehalte)
- bouillon

Ik wilde me er zelf van verzekeren dat couscous ook anders kon, na mijn vrij 'smakeloze' couscous van gisteren. Langs verschillende kanten heb ik gehoord: Doe bouillon in het water waarin je de couscous kookt. And so I did.

Omdat ik met rundsvlees bezig was, heb ik een half rundsbouillonblokje in mijn water gedaan. Ik had ook champignons gebakken (met wat room onder), en dan biefstuk. En het toffe is: het is onmiddellijk klaar. 

De bouillon gaf echt zoveel meer power aan het eten, dat ik er zeker van ben dat moest ik dat gisteren gedaan hebben, was het ook anders geweest.



dinsdag 13 augustus 2013

Disndag 13 augustus.

Ontbijt: Bokes met filet de saxe. 

- 50 gram brood
- 10 gram becel
- 20 gram filet de saxe
- 20 gram brie
- nectarine

Dit is voor mij een uitgebreider ontbijt dan anders. Of zo leek het voor mij toch. Gewoon omdat ik beleg op mijn boterhammen had, en dan nog een extra stukje brie erbij. Een sappige nectarine sloot de maaltijd af. 

Middageten: Ciabatta. 

- 100 gram ciabatta
- 25 gram filet de saxe
- komkommer
- tomaat
- 20 gram rode pestokaas
- 10 gram dressing

Een ciabattabroodje weegt zwaarder dan het eruit ziet. Ik heb het binnenste (het deeg) eruit geschraapt, anders woog het 125 gram. Doordat ik het deeg eruit geschraapt had, kon ik het broodje eigenlijk opvullen (want het was uitgehold). Ik heb een tomaat en een komkommer in blokjes versneden, daarop blokjes kaas gedaan en een sneetje filet de saxe om af te sluiten.



 Avondeten: Couscous met groenten en quorn. 

- 70 gram quorn
- 60 gram onbereide couscous
- groentenmengeling
- babymaïs
- olijfolie

Het was mijn eerste keer dat ik couscous maakte, en ik heb nog werk aan de winkel. Qua gaartijd/waterabsorptie, had het beter gekund. Couscoustips zijn altijd welkom. 

Ik had gewerkt met diepvriesgroenten. Die hadden we gisteren gekocht. En eigenlijk, dat is handig. Op momenten dat de frigo leeg is, heb je toch nog verse groenten in de diepvriezer liggen. Ze zijn versneden en snel klaar. In de mengeling zat wortel, paprika, raap (vind ik niet lekker, die heb ik eruit gevist!), erwt en courgette. De babymais is er aan toegevoegd. 

Quorn is een vegetarisch product, ik vind het iets minder goed dat tofu, maar dat is persoonlijk. Het voelde alsof ik kei-alternatief gekookt had, door de couscous en de quorn. Maar eigenlijk is dit een kerngezonde maaltijd (voor zover ik dat kan inschatten?!). 

 
Maar ik ga wat meer opzoeken over werken met couscous. Ik heb het ooit gegeten bij iemand anders, en het smaakte toen precies beter. Maar alsnog was dit een voldoening-gevende maaltijd :)

Maandag 12 augustus.

Ontbijt: Cornflakes met bananenpap. 

Als je ooit te veel bananen hebt, ze moeten op of ze zijn bruin aan het worden: Je kan dat perfect invriezen. Je moet de schil eraf doen, en in stukken snijden. Kan perfect ook weer ontdooien (voor in smoothies of papjes!).

Ik had een extra item nodig bij mijn gewone cornflakes, dus had ik enkele stukken banaan ontdooid. Dat heb ik geplet onder mijn magere melk, en daarop mijn cornflakes dan. Ik hoor sommigen al denken 'eikes' of 'wat een geknoei'. But you should try it!









Middageten: Pasta met curry en paprika. 

- 150 gram pasta
- currysaus
- 1 puntpaprika

In tijden van een legere frigo moet je al eens creatiever (studentikozer) zijn. Het brood was ook op, dus heb ik een klets pasta met currysaus gemengd. Daaronder heb ik een puntpaprika gesneden. Het is zo iets eenvoudig, maar anderzijds: Het kan er mee door! 
 

Avondeten: Stokbrood met kip & kaas. 

Eindelijk zijn we gaan winkelen! En we hebben nu weer voldoende om deftige maaltijden mee te maken. Omdat we vrij laat waren gaan winkelen, hebben we niet meer gekookt 's avonds. 


Een stuk kip (het vel was voor de kat), met stokbrood. Op het stokbrood was becel gedaan, zodat ik mijn plantaardige vetstoffen ook zou hebben voor vandaag. Het rode op de foto, is rode pestokaas. Dat had ik in Amsterdam ontzettend veel gegeten, het is echt een lekkere kaas. Die hadden we in de Carrefour gevonden. Ik kon het natuurlijk niet laten liggen. Ook een stuk Brie vulde mijn maaltijd aan.

Eenvoudig, maar ideaal als er niet gekookt moet worden.    

zondag 11 augustus 2013

Zondag 11 augustus.

Ontbijt: Bokes met smeerkaas. 

Hoog tijd dat er gewinkeld wordt, er ligt echt niets meer in de frigo. Toch niets om creatief mee uit de hoek te komen. Dus het waren gewoon 2 geroosterde boterhammen met smeerkaas. 


Middageten: Pasta met tomatensaus. 

- 150 gram pasta
- 80 gram kippenblokjes
- (punt)paprika
- ui 
- 1 koffielepel olijfolie
- Parmezaanse kaas

Voor ik gisteren ontdekte dat er een worm in mijn vis zat, had ik al pasta gekookt. Het zou zonde zijn die weg te gooien, dus ik had hem bewaard tot vandaag. Met nog overige paprika's die in de frigo lagen, heb ik een groentesausje gemaakt (het smaakte wat Provençaals). Daar wat kip bij, pasta eronder mengen. En huppakee. 

 


Avondeten: Frietjes met frikandel. 

Wééral frietjes. Ik weet het. Ik ga me er ook niet in goedpraten. Het zijn die dingen waar ik van tijd tot tijd veel zin in heb. Ik had de punten, dus ik dacht, waarom niet? Het slaatje was niet ter compensatie, maar wel om het gevoel te hebben dat ik genoeg groenten gegeten had.   

Intussen (we zijn een half uur na de maaltijd), voel ik me wel puffy. Mijn lichaam aanvaardt vet niet meer zo goed (en zeker niet in deze hoeveelheden). Maar dat is een goede zaak.   
 

Zaterdag 10 augustus.

Ontbijt: Spiegelei. 

- 2 eieren
- tomaat 
- olijfolie
- 50 gram brood
- halve ui



Middageten: Pistolet-smoskes. 

- 2 pistolets (100 gram)
- 40 gram hesp
- sla
- tomaat
- komkommer
- 10 gram cocktailsaus

Wanneer je een broodje gaat eten ergens, tel je daar geschift veel punten voor. Ik snap niet altijd waarom, want als ik het thuis zelf maak, dan kom ik altijd op een redelijk puntenaantal uit. Anderzijds is het logisch. Ik weet waar ik bijvoorbeeld pistolets of stokbrood kan gaan kopen dat luchtig is (je kent het wel, zo luchtige pistolets die niets wegen en waarvan het "deeg" vanbinnen heel fluffy is, ipv die stevige pistolets). En dat scheelt zich al in gewicht van het brood.
De meeste broodjeszaken werken met afbakbroodjes, en die wegen altijd al een pak zwaarder voor wat ze eigenlijk zijn. 

Dan heb je de hesp of het beleg. Een broodjeszaak gebruikt geen magere varianten van iets. Dat is spijtig, want het zou direct een verschil uitmaken. 
 
Ik had zelf twee pistolets belegd, zodat het aantal punten echt heel goed meeviel. En ik heb dat wel graag, pistolets. Als ik in Frankrijk zou wonen, zou ik gewoon dik zijn, puur omwille van de baguettes. 

Maar brood, dat is ook gewoon een prachtig etenswaar. Toen ik op kot zat, en dus cheap ass Aldi brood at (wat zeker niet slecht is!), deed ik een week over 1 brood. En dan op vrijdag, was mijn brood hard en uitgedroogd. Wanneer ik dan thuis was en vers brood kon eten (van een warme bakker!), dan kon een stomme boterham zo heerlijk zijn. 



Avondeten: Een verhaal apart. 

Mijn avondeten bestaat vooral uit een walgelijk verhaal. Ik eet heel graag vis en zeevruchten. Met een sausje en wat pasta, smaakt me dat nu eens altijd. En we hadden thuis (via vrienden van mijn ouders) verse vis, recht uit de zee. Een magnifieke kabeljauwfilet. Ik was letterlijk al de hele dag ernaar aan het uitkijken om die vis klaar te maken. In de Libelle had ooit een tomatentijmsausje gestaan voor bij kabeljauw, en dat was verrukkelijk. Een hele lange dag heb ik er naar uitgekeken. 

Toen ik 's avonds mijn vis verplaatste, dacht ik ook eerst dat ik me miskeken had. Mijn tomatensausje zat te pruttelen, en ik zou mijn vis erin kunnen koken/pocheren. Met het verplaatsen van de vis zag ik een rood draadje. Ik dacht dat het misschien een tomatenvelletje was, ik wist het niet zeker. Tot het draadje bewoog. Een worm. Een belachelijk, walgelijk lange worm. Ik dacht dat ik moest braken. 

Geen vis meer voor mij dus. 

Ieuw, bah. 

Het moeilijke was dan, met een lege frigo, proberen een avondeten te maken dat niet te veel punten had. Ik wilde absoluut geen vis meer eten, of wat dan ook. Uiteindelijk ben ik een kebab gaan halen. Qua punten valt het mee, ik denk dat ik het nog al eens heb gezegd. Ook al is het junkfood, het telt niet zo hard door. 

Maar eikes. Ik moet geen vis meer hebben. No thanks. 

Vrijdag 9 augustus.

Ontbijt: Bokes met smeerkaas. 

- 50 gram brood
- 1 smeerkaasje



Middageten: Quinoa met tomaat. 

- quinoa
- kerstomaten
- 30 gram mozzarella light 
- 50 gram gekookte ham

Met de quinoa die over was van gisteren, heb ik vandaag iets anders proberen te maken. Ik weet eigenlijk ook totaal niet hoe je quinoa kan gebruiken, het is nog wat experimenteel. Ik wou het gewoon eens graag testen. Ik heb het eigenlijk als gelijke aan rijst gebruikt. En dat werkt voor mij. 

Maar dan hoor ik dat sommige mensen het onder hun fruitsla mengen, dat andere er slaatjes van maken. Dus ideetjes zijn altijd welkom. Want ik vind dat quinoa een heel leuke textuur heeft en ja, het is aangenaam en vernieuwend.

Met tomaat gaat het alleszins perfect.   







Avondeten: Frituur. 


Na wat wel jaren leek, ben ik nog eens naar de frituur gegaan. Op de foto ziet u: Een kleine friet met tartaar en een berehap. Inderdaad, een KLEINE friet. Ik heb hem begot niet opgekregen. Er is een bodem blijven liggen. Way too much, yes sir. Het smaakte wel, na zo lang nog eens. Frituursnacks eet ik al eens sneller (mijn probleem, net zoals chips). Maar daar een portie frieten bij, dat was lang geleden. 


vrijdag 9 augustus 2013

Donderdag 8 augustus.

Ontbijt: Bokes met smeerkaas. 

- 50 gram brood
- 1 smeerkaasje








Middageten: Spaghetti. 

Nog een klets spaghetti die over was van gisteren, heb ik vanmiddag opgegeten. Zonder geraspte kaas erover, of zonder stokbrood. Gewone, pure spaghetti. 


Als er eigenlijk ook nog iets is waar ik aan wil werken, dan is het aan mijn light frisdrank consumptie. Hoewel ik vrij veel water drink op een dag, drink ik bij mijn maaltijden graag al eens cola zero of fanta zero. Er zitten geen punten in, maar uiteindelijk is het ook niet zo gezond. De kunstmatige suikersmaak is van aspartaam (wat tot verschillende kankers kan leiden) en de suikersmaak doet ook zin hebben in suiker.




 


Avondeten: Quinoa met scampi. 

- 60 gram onbereide quinoa
- 130 gram scampi
- 1 koffielepel olie
- paprika
- ui
- Italiaanse saus van WW

Ik heb nog nooit met quinoa gekookt, ik had het zelfs nog nooit gegeten. Maar na een lange zoektocht, heb ik het toch gevonden.

Omdat niet iedereen quinoa kent: 

"Quinoa (Chenopodium quinoa) is een eenjarige plant uit de amarantenfamilie (Amaranthaceae). De soort komt als adventief voor in Nederland. Quinoa komt van nature voor in Zuid-Amerika. De gecultiveerde variant vormt op dit continent al lange tijd een belangrijke voedselbron.

Wat betreft eiwitsamenstelling lijkt quinoa sterk op melk. Alle essentiële aminozuren zijn aanwezig, in een voor mensen bijna perfecte balans.[6] In vergelijking met granen is quinoa rijk aan vitamines B2 en E en de mineralen ijzer, koper en magnesium. Het calciumgehalte daarentegen is relatief laag. Quinoa bevat verder overwegend onverzadigde vetzuren en heeft een energie-inhoud van ongeveer 17 kJ/g. De samenstelling is ongeveer 15% eiwit, 6% vet, 60% koolhydraten, 3% vezel en 12% water. Quinoabloem is zeer geschikt om de verteerbaarheid van zetmeelrijke voeding te verbeteren. Quinoa wordt op vele manieren toegepast in levensmiddelen." - Wikipedia

Ik vind de smaak zeker goed zitten. Het heeft iets van couscous, en toch weer niet. De kleine bolletjes hebben een fijne textuur om te eten eigenlijk. Ik ga er zeker opnieuw mee koken! 

De scampi's had ik gewoon in de pan gebakken met een uitje eronder. En dan had ik een oranje paprika opgevuld met de quinoa, wat mozzarella, de Italiaanse WW saus en wat uitjes erop.
 

donderdag 8 augustus 2013

Woensdag 7 augustus.

Ontbijt: Spek en ei. 

Na een heerlijk optreden van Alice Cooper was ik bij een vriendin blijven slapen. Een vriendin met een fantastisch vriendje, want hij had als ontbijt spek en eieren voor ons gebakken. Mmm, heerlijk na zo een avondje uit!



Middageten: Panos. 

- Salade met kip
- Yoghurt met cruesli

Ik ben letterlijk de laatste die het iemand zou aanraden om wat dan ook bij de Panos te kopen, maar met een lange treinreis voor de boeg had ik wel iets nodig. Ik had niet genoeg tijd om in het station van Gent nog iets te kopen, dus ben ik snel de Panos binnen gesprongen. Ik had een salade met kip genomen, en dan de yoghurt met cruesli en fruit. 

Als ik de salade analyseerde, zat het wel goed. Ik had geen saus gevraagd, op de kip lagen wat croutons en ik had een stukje brood meegekregen. Op zich kipfilet met brood, iets wat qua punten best nog wel goed meevalt. Een salade die dus kan, want de salade met tonijn in de Panos is geen aanrader. Het is een salade met een grote klats tonijnsalade. Doordrenkt met mayonaise dus. 

Dan had ik ook nog een potje yoghurt genomen, onderin zaten aardbeien en vanboven zat cruesli. 



Avondeten: Spaghetti met kippengehakt. 


woensdag 7 augustus 2013

Dinsdag 6 augustus.

Ontbijt: A mirroregg.

- 1 ei
- 20 gram kalkoenfilet
- 2 tomaten
- 50 gram stokbrood
- 1 koffielepel olie

Ik betwijfel het sterk of een spiegelei in het Engels een mirroregg is, maar geloof me, ik vind het vervelend als ik zo vaak hetzelfde moet schrijven als titeltje. 












Middageten: Videe met rijst. 

Er was nog videe van gisteren over (maar ik had dat gisteren niet gegeten, omdat ik gehaast was). Dus ik at het deze middag, met wat wilde rijst. Om toch ook maar aan een portie groenten te komen, heb ik er wat paprika en tomaten bij gedaan. Ik ga het nu al erg vinden als het winter is, wanneer de kerstomaatjes en paprika's niet meer zo lekker zijn als dat ze nu zijn. 

Maar anderzijds moet ik ook meer afwisselen met mijn groenten. Maar warme groenten, dat gaat nu moeilijk. Met dat warme weer, ik vind salade het meest verfrissende. 











Avondeten: Pasta met kaassaus en gerookte zalm.

Alvorens ik de trein naar de Lokerse Feesten nam, moest ik nog eten zien te vinden in de buurt van het station van Hasselt. Een broodje is veel punten, en daar heb ik meestal niet genoeg mee. Dus ik ging iets verder zoeken en ik vond pasta. Ook veel punten, maar daar kom ik een hele avond mee toe. Want ik zou mijn energie goed kunnen gebruiken!













Wie totaal niet gerelateerd is met mijn afvalstrijd, maar zeker wel het vermelden waard is, is Alice Cooper. Het was voor hem dat ik naar de Lokerse Feesten ging. En WAUW. Het was nu de derde keer dat ik naar een optreden van hem ging en hij blijft me beroeren. De man die me kan doen huilen en lachen tegelijk, een ware artiest. Een van mijn grootste idolen. 

 

Maandag 5 augustus.

Ontbijt: Afgebrokkelde boterham. 

Daar waar de ene kant van mijn boterham soms volledig nog slap is, zo krokant is ie aan de andere kant. Zo krokant dat er brokken van af vallen.  De haatliefde relatie met de broodrooster zet zich naarstig verder.


 


Middageten: Toast americain. 

's Middags was ik iets gaan eten bij de zaak Vangrootloon. Eerst moest ik een toog vol met lekkere slagroomgebakjes passeren om me aan een tafeltje te kunnen zetten, maar ik ben er geraakt zonder te veel problemen. 

Na wat innerlijke beraadslaging heb ik gekozen voor een toast americain. Ik weet dat préparé op zich niet zo heel veel punten is, en hoe erg kan het brood zijn waar het op ligt. 

Ik had dan ook nog eens het geluk dat de helft van het bord gevuld was met rauwkost, en dat er geen dressing over gedaan was. Ik had wel een potje met mayonaise gekregen en een potje met bieslookdressing. Ik vind het fijn als er nog geen saus onder de salade zit. Ik heb uiteindelijk wat bieslookdressing over mijn sla gedaan.

 

Avondeten: Stokbrood met kip. 

Ik was 's avonds gehaast, dus ik heb niet zelf kunnen koken. In plaats daarvan heb ik gewoon vanalles op een bord gegooid en het opgegeten zoals het was. 

Wat kerstomaatjes, wat paprika's en een stukje gebakken kip. Soms moet het niet meer zijn, of niet specialer. Als ik tijd gehad had, had ik waarschijnlijk een pasta gemaakt met de groentjes en de kip eronder. In plaats daarvan heb ik het koud gegeten met een stukje stokbrood.
 




Zondag 4 augustus.

Ontbijt: Dubbelaangebrande boterhammen. 

- 50 gram brood
- 25 gram kipfilet
- 10 gram becel
- appelsien

Ik heb een duidelijk haat-liefderelatie met mijn broodrooster. Het ene moment zijn mijn boterhammen echt nog slappekes, en vijf seconden later zou het brandalarm in principe moeten afgaan omdat mijn boterhammen zwart als roet zijn. Ik denk dat ik met het aantal boterhammen dat aangebrand is al een toren zou kunnen maken, zo hoog dat de toren van Pisa er nog iets van zou kunnen leren. 




Lunch: Salade & soep.

Ik was bij een vriend in Brussel en we hebben daar ook ons best gedaan om iets te zoeken met gezond voedsel. Na de McDo, een kebabzaak, frituur en pizzahut gepasseerd te zijn, kwamen we bij de Exki. Niet bepaald goedkoop, alez, ja, ik weet niet hoe ik het moet zeggen. Als je zelf kookt, dan kook je goedkoper dan dat je het ergens al voorbereid gaat eten. Ik spendeer echt fortuinen aan voeding als ik er over nadenk. 

Maar dus, een salade met kippenblokjes en een courgettesoep zonder room.


Avondeten: Taboulé. 

Na een hele dag ook gezocht te hebben naar quinoa, heb ik het gedurfd om zo de alternatieve-gezonde keuken te proberen. Ik denk niet dat alternatief de juiste benaming is, maar ik bedoel dingen zoals quinoa, couscous en taboulé worden volgens mij enkel door hippies gegeten. De geitenwollensokken-mensen. Wat natuurlijk compleet verkeerd is. 

Het was een Provençaalse versie, met paprika en tomaatjes, en nog groentjes (die niet altijd makkelijk te onderscheiden waren, want zo dat gaat dat met voorverpakte maaltijden), maar ik heb er zeker wel van genoten. Het was mijn eerste ervaring met taboulé en ik ga het zeker nog proberen. 

Uiteindelijk heb ik ook quinoa gevonden. Daar ga ik binnenkort mee koken!


















Zaterdag 3 augustus.

Ontbijt: Brood met kipfilet. 

- 50 gram brood
- 10 gram becel
- 25 gram kipfilet.





Tussendoortje: Fruitmengeling. 

Een kommetje vol aardbeien, druifjes, blauwe bessen en nog wat kersen. Op die manier raakt het fruit thuis op (zodat er lekker vers fruit gekocht kan worden). Het moet ook niet maar 1 soort fruit zijn, uiteraard. Ik ben gek van fruitsalades. Ik vind het gewoon vervelend dat je er soms veel werk aan hebt.
 

Middageten: Smos met kalkoenfilet.
  
- 80 gram brood
- 10 gram cocktailsaus
- 35 gram kalkoenfilet
- sla
- tomaat
- komkommer

Ik heb absoluut niets te vertellen over deze boterham.

Het is een gewone boterham, maar dan met groentjes er tussen.















Avondeten: Omelet met groenten.

- 2 eieren
- 5 gram solo
- 400 gram champignons
- rode paprika
- 50 gram brood

Ik heb geen foto gemaakt (de batterij van mijn gsm was plat). Maar iedereen weet intussen hoe ik mijn omeletten maak. Dus ook hier moet ik niets extra schrijven. 


Avondsnoepjes: Dessertbuffet.

's Avonds stond er een verjaardagsfeest op het programma waarbij een fantastisch dessertbuffet was. En met een fantastisch dessertbuffet bedoel ik: 
Holy shit, all those sweets, i'm dying!

Omdat ik vond dat ik me de afgelopen week gedragen had, vind ik wel dat ik het verdiende om me te goed te doen aan het dessertbuffet. And so I did. Er was onder meer heerlijke chocomousse, pannenkoekjes, brownies, bavarois, tiramisu,... Veel te veel en veel te lekker! Maar nu kan ik er weer even tegen. Ik heb mijn sugar voor de komende zeven manden gehad.