zondag 30 juni 2013

Zondag 30 juni.

Ontbijt: Cornflakes.

- 40 gram cornflakes
- 200 ml amandelmelk

Ik was, want het is vakantie, vrij laat opgestaan. Een groot ontbijt zou waarschijnlijk niet zo ideaal zijn. Een kommetje cornflakes met amandelmelk was echt meer dan voldoende!

 



Middageten: Chinees. 

In Zonhoven was het jaarmarkt en daar horen de gebruikelijke snacks bij. We waren bij de kraam met Chinees eten gaan bestellen en ho amai! 5 frituursnackjes en dan een bakje bami met pindasaus! Ik kan niet anders dan zeggen dat dit ongezond was. De bodem van het bakje zag ook vettig van de olie, dus ik heb hier niets positiefs over te zeggen. Behalve dan dat het heel erg lekker was! :D

 



Avondeten: Kip met salade. 

- 60 gram kip
- enkele spareribs
- sla
- tomaat
- komkommer
- 5 gram dressing
- 50 gram brood

Het ongezonde middagmaal werd ruimschoots gecompenseerd door de groentenportie van het avondmaal. Het maakt het natuurlijk er niet beter op, het vet dat ik heb gegeten zit nu in mijn lichaam zich lekker te nestelen, maar ik voel me er mentaal wel beter door als ik terug een gezonde keuze kan maken. 

Ik probeer niet te veel schuldgevoelens te hebben als ik iets ongezond eet, maar er is altijd wel dat persoontje dat zegt 'wil je dat echt? Je bent nog zo ver van je doel, en dit helpt écht niet'. En dan komt de verleiding smeken 'eet mij, eet mij!'. Het is echt wel een mentale strijd, elke dag opnieuw. Gelukkig ben ik klaar voor de uitdaging!

 

Zaterdag 29 juni.

Ontbijt: Havermout met plattekaas en appel.

- 30 gram havermout

- 100 gram plattekaas
- 1 appel
- 1 speculooskoekje

Havermout is lekker, speculaas is lekker, appel is lekker, plattekaas is lekker! Het enige wat je moet doen is ze samen mengen! De appel in blokjes en van de speculaas een crumble maken. Dat is gewoon al zondigen in het ontbijt, hoe heerlijk is dat! 

Ik deed het ook wel omdat de appel zo een zure groene appel was en plattekaas is ook niet bepaald zoet. Dus ik deed het om het geheel wat zoeter te maken. En wowie, een speculaasje maakt het verschil echt wel!



Tussendoortje: Magere yoghurt.


Ik eet graag yoghurtjes met fruit, maar in deze zat ananas. En dat zijn geen lekkere yoghurtjes :p Maar door me 's ochtends te moeten haasten (vakantiewerk), heb ik de verkeerde uit de frigo genomen. Hai toch! Maar ik kon het moeilijk weggooien, soms moet je dingen eten die je niet zo formidabel vindt!





Middageten: Boterhammen met hesp & tomaat.

- 80 gram brood
- 40 gram magere hesp
- 15 gram dressing
- 1 tomaat
- 20 gram mozzarella light

Ik probeer van de "50 gram brood" 's middags af te geraken. Twee boterhammen is écht niet voldoende om het vol te houden tot het avondeten. 80 gram brood is echt wel al een hele portie meer (zeker als het brood licht is en het lijkt alsof je keiveel mag eten!). 
 


Tussendoortje: Kerstomaatjes.




Avondeten: Omelet.

- 2 eieren
- 5 gram solo
- sojascheuten
- tomaat
- champignon
- kipfilet
- 50 gram brood


Ik had onder mijn eieren weer zo de bruschettakruiden van de Oil & Vinegar gemengd, heerlijk! En dan had ik apart nog groentjes gebakken en wat kipfilet. 
Vroeger bakte ik alles in 1 pan en daarna deed ik dan het ei nog onder de groenten. Maar dan vond je je omelet amper terug. Wanneer ik tijd heb bak ik nu eerst de groentjes en het vlees, en daarna pas het ei. Dan is er tenminste een duidelijk onderscheid tussen alles :D



's Avonds moest ik nog naar het verjaardagsfeestje van een vriendin gaan. Ze had voor heerlijke snacks gezorgd, zoals aardbeien, bosbessen, blauwe bessen,... Mmmm! Maar helaas ook aardbeientaart, chips en kippenbilletjes! Ik ben niet te fel uit de bocht gevlogen, maar het was enorm lekker! Ook heb ik nieuwe smaken van sushi ontdekt. Lekker, maar ik denk niet voor elke dag (weer het verhaal van de arme, bijna uitgestorven tonijn!). 

Vrijdag 28 juni.

Ontbijt: Kellogg's met amandelmelk

- 40 gram Kellogg's (Special K, de nieuwe!)
- 200 ml amandelmelk
- appelsien

Ik ben de laatste persoon op aarde om reclame voor Kellogg's te maken. Het is alsof je pure suiker eet, dus dat is verre van goed. Maar de verleiding werd enorm sterk sinds er in de Flair een gratis doosje van de nieuwe Kellogg's zat. Volkoren granen. En ik vond het echt wel lekker. In combinatie met de amandelmelk echt heerlijk. Ik dacht niet genoeg te hebben van zo een klein hoopje cornflakes, dus heb ik ook nog een appelsien gegeten! 


Middageten: Cannelloni met tonijn en groenten.

- 3 cannelloni
- 100 gram tonijn
- paprika
- champignons
- lente-ui
- courgette
- 40 gram geraspte kaas light
- 50 gram brood

Ik heb nog niet zo lang geleden ontdekt hoe makkelijk en lekker het is om cannelloni te maken. Ik ben gek op lasagne, en een portie cannelloni komt zeker in de buurt daarvan. 

Je ziet het, in de vakantie heb ik meer tijd om met eten te knoeien of nieuwe dingen uit te proberen. Ik ga nog veel cannelloni maken, met alles wat er nog in de frigo ligt!

De cannelloni had ik opgevuld met tonijn en champignons, de saus zit vol met paprika en ook champignons en wat courgette. 



Avondeten: Gewokte rijst.

- 150 gram rijst
- sojascheuten
- 100 gram kipfilet
- paprika
- 3 eetlepels room van 4% vetgehalte
- champignons
- sojasaus
- zoetzure saus

Wokken is voor mij 'alles wat nog in de frigo ligt in de pan kappen tot een lekker gerechtje'. Het ziet er op de foto niet geweldig uit, maar het was wel enorm lekker. De groenten die op moesten heb ik versneden en lichtjes knapperig gewokt. 

Ik wilde geen droge wok, dus had ik er wat room onder gedaan en dat nog verder gekookt met chilisaus. Het was lekker, wel wennen want room en chilisaus gaan niet zo heel goed samen :p

Maar voor mij is het belangrijkste dat ik een goede portie groenten in mijn eten heb! 
 


donderdag 27 juni 2013

Donderdag 27 juni.

Ontbijt: Bokes met vis. 

- 50 gram brood
- 10 gram becel
- 60 gram gerookte forel
- magere yoghurt
- nectarine




Na een mislukte poging om bananenpannenkoekjes te maken, ben ik toch maar voor de veilige boterhammetjes gegaan. Gerookte forel zit vol met omega 3 en is een halfvette vis. Maar gerookt telt hij bij Weight Watchers niet veel punten. Een ideaal huwelijk voor een mooi dieet!

De magere yoghurt was met nectarinesmaak, en ik heb er nog een nectarine onder gesneden. Op die manier zit ik met mijn fitformules heel goed. Ik heb namelijk 2 glazen water gedronken, een plantaardig vet gegeten en een portie calcium en fruit gehad! 

Ik heb me sinds gisteren weer aangemeld bij de WW cursus. Ik ga in de vakantie proberen om iedere week te gaan! Ik wil heel erg veel, maar heel realistisch zal het niet allemaal zijn. Ik heb alleszins grote doelen en grote dromen, waarvan ik hoop dat ik er enkele zal bereiken. Ik heb nog een lange weg te gaan, en als ik nu in mijn vakantie van drie maanden goed kan organiseren, dan kan ik zeker mooie doelen bereiken!


Middageten: Boterhammen met philadelphia.

- Kerstomaatjes
- 80 gram brood
- 30 gram philadelphia light
- 40 gram gerookte forel

Naast het feit dat ik elke ochtend wil variëren in brood/haver/omelet/plattekaas/cornflakes, wil ik ook bij iedere maaltijd een goede portie fruit of groenten. Ik vind het niet altijd even makkelijk om dat te bereiken. Ik wil ook een grote variatie aanbrengen in mijn fruit en groente-gebruik. Hoe gek ik ook ben van paprika's, dat alleen is niet voldoende. 


Er is voldoende variatie nodig om 1) gezond te zijn en 2) af te vallen. De blog helpt mij daar ook wel bij. Ik kan snel eens scrollen door mijn foto's om te zien of de fruit en groenten wel wisselend voldoende zijn. 


Tussendoortje: WW-koekjes met amandelmelk.

- 200 ml amandelmelk
- 2 WW-koekjes

Amandelmelk bevat minder vet dan gewone melk. Er zit geen cholesterol of lactose in, met andere woorden: Ideaal! 




Avondeten: Tagliatelli met tonijn en spinazie.

- 200 gram tagliatelle
- 100 gram tonijn uit blik (in eigen nat)
- 1 koffielepel olijfolie
- 150 gram spinazie
- 20 gram parmezaanse kaas
- look
- ui

Hoewel een pasta met tonijn en spinazie heel erg lekker klinkt, was het toch een beetje tegengevallen. Het was vrij droog, ik had geen roomsaus ervan gemaakt :p Maar dat houdt me niet tegen om er toch de goede zaken van uit de doeken te doen! 

Spinazie: Het is niet voor niets dat Popeye supersterk wordt door spinazie te eten. Het is goed voor het hart, bevat veel antioxidanten en het is gewoon vrij smaakrijk! Voordat ik hier dingen uitspreek waarvan ik niet goed begrijp wat het betekent, ik heb in de bib boeken over voeding gehaald en ook internet is een grote hulp! Antioxidanten gaan celbeschadiging tegen en maken onstabiele moleculen in het lichaam onschadelijk. Dit zorgt er ook voor dat ontstekingen worden tegengegaan en weefsels beschermd worden. (Bron: Superfood for Dummies van B. Agin en S. Jegtvig)


Het makkelijke en fijne van spinazie is dat je het goed in de diepvries kan bewaren. Wanneer je zin hebt in spinazie ontdooi je enkele blokjes, en hup! 

Tonijn: Vette vis, bevat veel omega 3, eiwitten, mineralen, vitaminen,... Ik vind het heel erg om toe te geven dat ik graag tonijn eet. Ik weet dat deze vis op de lijst met bedreigde diersoorten staat en ik wil echt wel iets eraan doen. Maar net zoals ik niet in staat ben vegetariër te worden omdat ik te graag vlees eet, heb ik het ook moeilijk om tonijn te laten. 

Maar aan alle veggies: Ik eet al een pak minder vlees dan vroeger. Echt waar, pinkypromise! Daar waar ik vroeger (schat ik) zeker 200 gram vlees als avondeten had, heb ik er nu nog maar 100 en maximum 120! Soms heb ik mijn veggiedagen, soms eet ik dan es driemaal vis per dag.  

Maar goed! Ik moet me niet verantwoorden, ook al doe ik dat heel vaak en snel. Geslaagde en lekkere dag: Check!

dinsdag 25 juni 2013

Dinsdag 25 juni.

Ontbijt: Italiaanse omelet.

- 2 eieren
- 5 gram bakboter
- kerstomaatjes
- 40 gram magere hesp
- bruschettakruiden


Gisterenochtend was het brood, deze morgen dus niet. Ik ga het echt proberen vol te houden om elke ochtend een ander ontbijt te nemen. De mogelijkheden moeten er uiteraard ook voor zijn! 

Maar dus een omelet. Ik had gisteren in de Oil & Vinegar bruschettakruiden gekocht. Deze kruidenmix (tomaat, look, basilicum, zout, peper) kan je in water laten opwellen en dan gebruiken als saus, dip,... Van alles! Maar je kan de kruiden ook onder een ei mengen en er dan een omelet van bakken. Het is, echt waar, de beste omelet die ik ooit heb gegeten. 

Met wat krokant gebakken magere hesp en kerstomaatjes was het een ontbijt om U tegen te zeggen. Uiteraard met dank aan de meisjes van Weight Watchers voor de tip over de bruschettakruiden! 


Tussendoortje: Fruitsla.

- 1 banaan
- 1 nectarine
- aardbeien






Middageten: Salade met vis.

- Sla
- Tomaat
- Rode paprika
- Meloen
- 30 gram tzatziki
- 50 gram brood
- 25 gram gerookte zalm
- 30 gram gerookte forel
- 30 gram mozzarella light
- lente-ui

Veel mensen veronderstellen dat een dieet enkel sla inhoudt. Sla, een schijfje komkommer en een half tomaatje. Maar als je een dieet echt wilt volhouden, dan mag je overdrijven in de sla. Of ik overdrijf er toch in. Ik heb nog geen ziekte gehad door een overdosis groenten of fruit, dus waarom zou ik me inhouden? 

Vis is ook gezond, ook al valt zalm onder halfvette vis. Het bevat omega3 vetten en nog zoveel meer positieve zaken. Ik probeer zo veel mogelijk vis te eten, maar dat gaat niet altijd. 




Tussendoortje: Kersen.

Het is er nu eenmaal het seizoen voor en het smaakt ook heerlijk: Kersen! 



Avondeten: Ovenschotel met kip en aardappelen. 

- 100 gram kip zonder vel, wel gemarineerd
- 150 gram aardappelen
- 30 gram mozzarella light
- 30 gram geraspte kaas light
- paprika
- lente-ui
- wortel
- Chinese kool

Op de foto ziet het er misschien niet uit als het meest smakelijke avondeten, maar geloof me maar als ik zeg dat het heerlijk was. De groenten had ik fijn of iets minder fijn gesneden en onder de aardappelen en de kip gemengd. Daarover had ik gepelde tomaten gegoten en sterk afgekruid. Heerlijk! Ik weet niet precies hoe lang het in de oven heeft gestaan, maar ik heb voornamelijk gecontroleerd of de kipfilet gaar was. We willen immers geen salmonella, ofwel? 

De laatste vijf minuten dat het in de oven stond, heb ik er geraspte light kaas op gedaan om een gratin-korstje te krijgen.  


Beweging: 

- Vandaag heb ik les 3 van Start To Run gelopen. Dit was een sessie van 22 minuten. De helft ervan wordt gelopen, de andere helft gewandeld. Mijn doel bestaat erin om in oktober 3 kilometer te kunnen lopen op Dwars door Hasselt. Ik moet erbij vermelden dat ik nog nooit graag gelopen heb in mijn leven. Ik denk dat er niets ergers bestaat dan joggen, bah. Maar omdat ik langs vele kanten hoorde dat Start To Run perfect is om mee te beginnen lopen, en dat lopen een gelukzalig gevoel geeft, dan ja... Dan word ik nieuwsgierig! 

Ik heb gisteren eveneens de nodige loopschoenen gekocht. Ik ben er echt heel blij mee, ze zitten ontzettend goed. Het lopen voelt nu nog beter aan. En ik hield eerst nog eens niet van lopen. Oh yeah!

Naast lopen, heb ik vandaag ook gefietst (of ik moet nog gaan fietsen). Een fietstocht heen en terug naar de Prom Night van mijn hogeschool. Elegant zal ik alvast niet toekomen als ik gefietst heb. Maar dat zijn weer 30 à 40 minuten bewogen op een avond. Plus dan al het dansen dat zal gebeuren!




maandag 24 juni 2013

Maandag 24 juni.

Met enige vertraging, schrijf ik nog snel dit blogbericht. Ik ben vandaag naar vrienden in Antwerpen gegaan. Ik heb dus niet zelf kunnen koken, wat wel te zien zal zijn aan wat ik gegeten heb. Maar zoals alle begin, loopt het wel eens mis. Hoe dan ook!

Ontbijt: Bokes met kaas.
- 50 gram brood
- 10 gram becel
- 20 gram jonge kaas

Ik ga proberen elke ochtend iets anders te eten als ontbijt, of alvast niet twee dagen hetzelfde. Ik merk wanneer ik wat terugblader in mijn blog, dat ik nogal vast zat in het stramien van boterhammen met philadelphia light. Dat wil ik doorbreken door een gezonde afwisseling te maken tussen brood, havermout, ei en plattekaas. Ik ga het alvast proberen. Want hoe gevarieerder de week eruit ziet, hoe beter het afvallen gaat. 
 


Tussendoortje: Fruit.
- Aardbeitjes!

Om de treinrit naar Antwerpen wat aangenamer te maken, had ik aardbeien meegenomen. Op dat vlak vind ik de zomer zo veel leuker dan de winter. Er is een veel ruimere keuze aan fruit. Wie kijkt er nu niet uit naar de watermeloenen, aardbeien en nectarines in de zomer? 



Middageten: Salade met kip
- Sla
- Tomaat
- Komkommer
- Paprika
- Augurk
- Ui
- Gebakken kipfilet

Afhankelijk van het Antwerpse aanbod aan gezonde voeding, waren we in de Subway gaan eten. Ik hoor je al hard op denken 'WAT?', want ook Subway valt onder de categorie Fast Food. 

Maar je kan er ook salades eten. Ik heb een salade met gekruide kipfilet genomen, en alle groentjes die er waren. Ik was zelfs verbaasd dat het zo een goedgevuld bord met groenten was. Op de foto zie je alles liggen, en onder de kip en paprika, komkommer, ui en tomaat, ligt nog een bodem sla. Ik stond er van versteld, maar was er ook wel heel blij mee! De dressing heb ik achterwege gelaten.



Tussendoortje: Boterham met pindakaas.
- 50 gram brood
- 10 gram pindakaas

Onvoorbereid als ik was, had ik geen extra stuk fruit bij in mijn tas. Rond vijf uur kreeg ik echter honger, en heb ik een boterham met pindakaas gegeten. Ik weet ook niet precies waarom ik die keuze gemaakt had. Ik had nog nooit écht pindakaas gegeten, dus nieuwsgierigheid zat er ook wel voor een deel tussen. Ik moet zeggen dat ik het best wel lekker vind, maar ik zal het nooit kopen. Qua Weight Watcher punten, zit er evenveel in als bij choco. Het lijkt me dus beter dat ik er geen gewoonte van maak!





Avondeten: Pasta met pesto.
- 200 gram pasta
- 70 gram kipfilet
- groene pesto
- champignons
- Parmezaanse kaas

Eenmaal thuisgekomen, was er nog pasta over. Mijn zus had te veel gemaakt, en het zou zonde zijn om het weg te gooien. Het was pasta met kipfilet, champignons en groene pesto. Ik heb er nog wat Parmezaanse kaas over gedaan, en toen was mijn te besteden puntentotaal op. 


Beweging:
Om intensief te sporten heb ik geen tijd gehad. Ik ben deze morgen naar Antwerpen vertrokken en ik was pas vrij laat weer thuis. Dit wordt allemaal nog wel goed gemaakt! Ondanks deze valse start, ben ik er morgen weer. Maar dan voor écht ;)!

zondag 23 juni 2013

Het is bijna zover.

Morgen ga ik verder schrijven aan mijn blog. Nu het schooljaar achter de rug is, heb ik weer tijd om er de volle 100% voor te gaan. De blog is een goede steun, door reacties die ik krijg of mensen die mijn blog als waardevol beschouwen. I do this for you, guys! 

Ik doe het ook vooral voor mezelf. Ik heb nog een pak kilo's te gaan en ik kan het écht niet alleen. Ik wil zo eerlijk mogelijk weergeven wat ik op een dag eet, ook al is dat soms een beschamende uitvlieger van alles wat net niet goed is. 
 

Ik ga proberen hetzelfde te doen als eerst. Beschrijven wat ik eet gedurende een dag, met foto's erbij. Niet enkel afvallen is belangrijk voor mij, maar ook sporten en vooral gezonde voeding. Ik ga daarin uitbreiden. Ik ben begonnen met Start To Run, ik fiets nog altijd graag, zwem al eens en wandel bijna dagelijks. Maar dat ga ik ook mee beschrijven. De zielenpijn van me soms op mijn hometrainer te slepen, de pijnlijke laatste minuten van een jogsessie. De blog breidt zich uit naar een gezonde lifestyle als het ware.

Morgen gaan we van start. En ik heb er alvast veel zin in!

vrijdag 14 juni 2013

Blog, ik heropen u.

Na een lange stilte, ga ik mijn blog heropenen. Ik heb nu nog tot 21 juni herexamens. 24 juni begint mijn vakantie officieel. Dit betekent dat ik terug veel tijd heb. De blog zal heropend worden. Niet enkel omdat ik jullie steun nodig heb, maar omdat ik iedereen steun die ooit problemen heeft of heeft gehad met voeding op een gezonde wijze te doseren. Ik ben nog steeds geen voedingsconsulent, maar ik doe mijn best om gezond te leven. 

Tot binnenkort.